4 історії, у яких візуалізація даних зіграла важливу роль

Час читання: 10 хвилин

В умілих руках візуалізація даних може переконати клієнта придбати ваш продукт, інвестора — дати гроші, нашого читача — посидіти вдома на період карантину. Але за сильними графіками і діаграмами стоять вдалі і не зовсім експерименти. Погана візуалізація може ввести в оману і підштовхнути до помилкових висновків.

Історія знає декілька випадків, коли від візуалізації залежало прийняття важливих рішень. Давайте розглянемо 4 історії:

  • боротьба з холерою у Лондоні;
  • смертність у Кримській війні;
  • запуск шатлу «Челленджер»;
  • запуск шатлу «Колумбія».


Дві історії про те, як правильні візуалізації врятували чимало життів

Джон Сноу показав причини поширення холери за допомогою карти

У ХIХ столітті лікарі вважали, що холера і чума передаються повітряним шляхом. Коли у 1854 році на Брод-Стріт у Лондоні був спалах холери, причину шукали також у повітрі.

Лондонський лікар Джон Сноу скептично відносився до даної теорії і вирішив дослідити поширення холери у кварталі Сохо. Він припустив, що переносником холери може бути вода. Щоб довести свою теорію, лікар почав збирати докази.

Джон Cноу вирішив показати смертність не через графіки чи діаграми, а намалювавши карту. Усі дані про кількість смертей він брав з офіційних джерел і вказував на карті. Так само, на карті він відзначив насосні станції.

Лікар відмітив усі смертельні випатки і виявив, що біля насосу на Брод-Стріт смертей набагато більше, ніж біля інших насосних станцій.

Штриховками відображені смертельні випадки

Було два виключення. Біля насосу на Брод-Стріт розміщувалась пивоварня і робітничий будинок. Люди, які там працювали, не були заражені холерою. Джон Сноу почав шукати причину і з'ясував, що у пивоварні і робітничому домі були свої свердловини. Також власник пивоварні дозволив працівникам під час зміни пити пиво. Це підштовхнуло Джона Сноу до висновку, що працівники не пили воду з насосної станції на Брод-Стріт.

Жовтим показані пивоварня і робітничий будинок. Червоним позначена найбільш заражена територія і місце головної насосної станції.

Карта Джона Сноу демонструє спалах холери у сукупності даних: розміщення будинків і насосних станцій, кількість смертей і місце смертності. Така візуалізація дозволяє читачу побачити причинно-наслідкові зв'язки між водою і кількістю захворювань. Ми бачимо причину — насосну станцію, і наслідок — смерті навколо неї. Якщо б лікар просто показав список померлих людей у розрізі часу, це не дало б такого візуального ефекту.

Джон Сноу побачив співвідношення між показниками і довів свою теорію, акцентуючи на причинно-наслідкових зв'язках.

Карта Джона Сноу переконала владу зняти ручку насосу на Брод-Стріт, щоб люди не могли ним скористатися. Одразу після цього кількість смертей зменшилась і спалах холери зупинився.

Флоренс Найтінгейл продемонструвала причини смертності за допомогою діаграм-троянд

У березні 1854 року розпочалась війна між Францією, Великобританією, Сардинією і Османською імперією з одного боку і Росією з іншої. Більша частина бойових дій відбулась на Кримському півострові, але поранені британські війська були відправлені до лікарні Турції з жахливими санітарними умовами. Працюючи медсестрою у турецьких лікарнях, Флоренс Найтінгейл розуміла важливість санітарії.

Вона хотіла знайти справжню причину високої смертності солдат. Для цього Флоренс Найтінгейл порівняла кількість солдат померлих від різних причин: вік, поранення, умови у лікарні. Це показало, що більшість помирали саме від поганої санітарії.


Флоренс Найтінгейл зробила правильні порівняння і показала, що умови у шпиталі — ключова причина смертності.

Флоренс Найтінгейл почала впроваджувати принципи санітарії у шпиталях і правила догляду за пораненими. Завдяки їй смертність знизилась з 42 до 2%.

Після війни медсестра повернулась у Великобританію і створила діаграму. Вона продемонструвала, що від умов у шпиталі померло більше солдат, ніж від поранень у Кримській війні. Візуалізація Флоренс Найтінгейл довела королеві Англії, що більшість солдат вмирають від умов у лікарнях, і їх потрібно удосконалити.

Оригинальна діаграма Флоренс Найтінгейл

Кожен з секторів відповідає одному місяцю (з квітня 1854 до березня 1856). Голубий шар показує смертність від хвороб (яких можна було уникнути, покращивши умови у лікарнях). Червоний шар показує смертність від ран, і коричневий шар — смертність від інших причин. Площа кожного сектору пропорційна смертності.

Дві діаграми зображають ситуацію до і після того, як з Лондону була надіслана комісія з покращення гігієни (у березні 1855). З цих діаграм одразу видно, що основною причиною смертності були хвороби, і після березня 1855 (менша діаграма зліва) кількість смертей сильно скоротилась.

Дві історії про наслідки поганих візуалізацій

Невдалий слайд PowerPoint для екіпажу шатлу «Колумбія»

У 2003 році на 82 секунді після запуску шатлу «Колумбія» шматок теплоізоляційної піни випав з кріплення і вдарив по лівому крилу шатлу, пошкодив систему теплозахисту. Це не завадило місії продовжуватись, але виникло питання, чи буде екіпажу безпечно повертатись на Землю з таким пошкодженням.

Корпорація Boeing надала NASA три доповіді на 28 слайдів, які доводили, що удар піною не страшний для корабля. Але вони не звернули увагу, що під час тестів сила удару була у 600 разів слабша ніж під час запуску. Презентація переконала NASA і було прийнято рішення, що екіпаж повернеться на Землю на своєму кораблі. Шатл «Колумбія» зруйнувався під час входу до атмосфери Землі перед посадкою.

Давайте розглянемо слайд і його помилки:

  1. Заголовок вводить в оману. Він занадто узагальнює огляд даних, не показуючи головний висновок аналізу. Тут потрібно говорити про різницю між тестовими даними і реальною ситуацією.
  2. Текст оформлений на 4-х рівнях. Це заважає розумінню співвідношення між пунктами і робить слайд перевантаженням.
  3. На слайді забагато тексту. У цьому випадку, текст не здатен передати головну думку. З цим краще впораються графіки і візуалізації.
  4. Головна інформація про різницю умов двох ситуацій ніяк не виділена.
  5. Краще зробити два слайди. На першому розповісти про дані тестування. На другому зробити акцент на відмінностях умов тесту від реалій і можливості більшої шкоди.


Катастрофічні таблиці інженерів шатлу «Челленджер»

У 1986 році на 73 секунді свого польоту вибухнув космічний шатл «Челленджер». Запуск транслювався у прямому ефірі і за вибухом спостерігала уся країна. Катастрофа призвела до смерті усіх учасників екіпажу. Офіційною причиною катастрофи став вибух топливного баку через несправність ущільнювального кільця.

У день запуску очікувалась дуже низька температура повітря. Інженери припустили, що це може бути небезпечно. Докази представили у 13 таблицях і відправили факсом у NASA.

Візуалізації, які не змогли. Частина доповіді інженерів з безпечності запуску.

Звіт мав декілька помилок візуалізації:

  • відсутність підпису на титульному аркуші;
  • сортування даних не за ключовим параметром;
  • частина даних була дописана ручкою;
  • погана типографіка;
  • вузька вибірка даних.

Давайте розглянемо найважливішу помилку — сортування не за ключовим параметром. Дані інженерів мали два параметри: температура і дата запуску. Конструктори хотіли показати, що температура впливає на деформацію кільця. Щоб це довести, потрібно було показати успішність запуску у залежності від температури. Це б продемонструвало, що три невдалих запуски були за температури нижче 64 градусів за Фаренгейтом.

У звіті NASA конструктори відсортували дані за датою запуску. Це не показало причинно-наслідковийзв'язок — залежність неуспішних запусків від температури. Таблиці конструкторів були непереконливими, аргументи проти запуску провалились, «Челленджер» вибухнув.

Якщо ви хочете донести свою думку і переконати співрозмовника, недостатньо показати тільки сирі дані. Важливо наочно продемонструвати висновки. Візуалізація даних допоможе досягнути мети, якщо вона проста і зрозуміла. Використовуйте силу візуалізацій на повну, друзі!

Калейдоскоп слайдів

Це 7-ми денний безкоштовний онлайн-марафон про презентації. Він допоможе як прокачати смак у дизайні в цілому, так і зберігати свій інструментарій конкретними прийомами для слайдів.

Марафон проходить у Telegram та email

Отримайте свій пітч-дек, що приносить гроші, від команди професійних дизайнерів презентацій.

Дозвольте нам допомогти вам підкреслити переваги вашого продукту.

pitchdeck card reprezent

Рекомендовані статті

close-sign

Замовити пітч-дек

Дозвольте нам допомогти підкреслити переваги вашого продукту за 5 простих кроків. Ми створюємо презентації PowerPoint світового класу з 2014 року. За цей час ми працювали з 500+ клієнтами з 25 країн світу та провели 700+ презентацій.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних. Угода користувача Reprezent.

Дякуємо! Ваше звернення було отримано!
Упс! Форма, на жаль, не була надіслана. Напишіть нам на пошту
idea@reprezent.ua
Або зверніться за номером телефону
+38 099 092 8579