7 фільмів про публічні виступи, які варто подивитися

Час читання: 9 хвилин

Вмощуйтеся зручніше та беріть попкорн, адже ми запрошуємо вас до світу фільмів, що допоможуть покращити ваші виступи перед публікою.

Оскароносні стрічки, топові актори та захоплюючі сюжети: все це робить перегляд кожної зі стрічок приємнішим за більшість занять, що ви колись відвідували.

Камера, мотор, почали!

Король говорить! /The King's Speech (2010)

«Король говорить!» — одна з найбільш титулованих стрічок в історії кінематографу. В 2010 році фільм було номіновано на 12 статуеток премії «Оскар», чотири з яких він отримав.

Фільм засновано на реальних подіях. Альберт був молодшим сином короля і взагалі не мав претензій на корону. Та його старший брат зрікся престолу. Здавалося б, для когось це може стати гарною новиною, проте Альберт (коли він став Королем, взяв ім'я Георг VI) страждав від жахливого нервового заїкання. Ця вада заважала йому виступати, а король повинен це робити мало не щодня. Тож він звертається по допомогу до логопеда Лайонела Лога. Лікар допомагає йому покращити дикцію, проте його методики ну аж занадто незвичні.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Цей фільм вчить, як подолати страх публічних виступів і покращити артикуляцію.

Для цього є спеціальні вправи, що допомагають вигнати переляк, сфокусуватися на промові та вдосконалити свій власний стиль: викручування язику, монологічні вправи, розмови перед дзеркалом. А ще спробуйте одягти навушники, увімкнути музику та записати свою промову. Це допоможе почути своє справжнє звучання.

Також є спеціальні рухи, що потрібно використовувати безпосередньо під час виступів. Наприклад, перекочування на ступнях вперед-назад. Це допоможе сфокусуватися на промові та позбутися переживань.

Спілка мертвих поетів /Dead Poets Society (1989)

Такий кіношедевр не міг пройти повз цієї добірки. Робін Вільямс зіграв вчителя англійської мови та літератури Джона Кітінга, що працює в підготовчій школі в місті Велтон, штат Вермонт.

На його заняттях учні читають вірші, стоячи на партах, виривають з книжок аркуші та найголовніше — починають щиро закохуватися в англійську поезію.

Найпопулярнішим моментом фільму є сцена, де Джон Кітинг розповідає своїм учням про «Carpe Diem», що з латинської перекладається як «лови мить» або «живи днем». Таку настанову він дає всім своїм учням і натякає, що його методи викладання будуть екстраординарні та дуже сильно відрізнятимуться від невиразної сірості та консервативності навчального закладу.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Промова про «Carpe Diem» стала культовою та є топовим прикладом так званої «Inspirational speech». Вона показує, що надихнути слухачів можна без підвищення голосу та мотиваційних криків. Замість криків краще буде з різних боків подивитися на головний меседж і знайти способи більш вдало його донести.

«Carpe Diem» — важлива настанова для оратора, адже кожен спіч повинен викликати зацікавленість, донести суть в повному обсязі, зробити це максимально ефективно та в даний момент.

Великі сперечальники /The Great Debaters (2007)

Стрічка також заснована на реальних подіях і розповідає про команду дебатного клубу афроамериканців з коледжу Вайлі в 1930-х. Керівник клубу — містер Мелвін Толсон.

Проте чітко та красиво висловлювати свої думки не завжди достатньо.Головна мета Толсона та його команди — підготуватися до змагань з опонентами з Гарвардського університету та довести, що афроамериканці мають право навчатися в університетах з білими та вивчати ті ж предмети. А ще не треба забувати, що в ті часи південні штати були наджорстокі.

Перегляд прикрашає топовий акторський склад: Дензел Вашингтон (він став і режисером фільму), Нейт Паркер, Форест Вітакер та інші. Одним з продюсерів стала Опра Вінфрі.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Цей фільм стане дуже корисним для тих, хто лише починає виступати на публіку. Стрічка розповідає, як підготуватися до виступу за короткий строк, у яких моментах слід додати емоційного забарвлення, яким чином краще використовувати метафори та «сильні фрази» — аргументи, що доносяться у яскраво вираженій літературній формі.

Стрічка однозначно допоможе додати хоробрості до промови, адже детально передає напругу під час дебатів.

Хоробре серце / Braveheart (1995)

Це історичний фільм, що розповідає про життя справжнього національного героя Шотландії. Вільям Воллес був одним з головнокомандувачів у першій війні за незалежність від Англії. Стрічку наповнюють битви, дзвін зброї та надихаючі промови.

Головну роль у фільмі виконав Мел Гібсон. Він вклав у неї всю свою харизму. Кожна промова надихає воїнів і дає їм сили не боятися втратити життя за Шотландію.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Якщо ваш виступ потребує додаткового емоційного забарвлення, ви хочете прикрасити його красивими висловами, що надихнуть слухачів, то «Хоробре серце» — це обов'язковий фільм для перегляду. Стрічка допоможе додати до спіча «гучних фраз», що будуть мотивувати слухачів на реальні дії.Промова головного героя, у якій він звертається до своїх воїнів, демонструє, що, здавалося б, прості фрази можуть ставати потужними фразеологічними пострілами.

Бесіди з Фран Лебовітц / Fran Lebowitz in Public Speaking (2010)

Фран Лебовітц — американська письменниця, критикеса, акторка та продюсерка з нестандартним поглядом на світ.

«Бесіди з Фран Лебовітц» — це документальна стрічка, знята Мартіном Скорсезе, в якій Фран Лебовітц розповідає свою думку стосовно різноманітних суспільних явищ і проблем.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Фран — надзвичайно талановита спікерка, яка не соромиться та не боїться висловлювати свою думку.

Фільм навчить, що кожна думка може бути сформульована з креативним підходом. Саме це перетворить звичайну промову на таку, що будуть розбирати на цитати. Ось кілька цитат Лебовітц з фільму:


«Немає більш точного символа сучасності за сліпого колекціонера витворів мистецтва.»
«Думайте, перш ніж говорити. Читайте, перш ніж думати.»
«Я вважаю, що говорити за спиною людей — це нормально. Таким чином, вони чують це більш ніж один раз.»

Дивовижна місіс Мейзел / The Marvelous Mrs. Maisel (2017)

На відміну від попередніх картин, «Дивовижна місіс Мейзел» — це серіал, що розповідає, як домогосподарка починає шлях стендап-коміка.

Її перший виступ відбувається спонтанно: дізнавшись про зраду чоловіка, героїня напивається та заходить у бар, де є сцена для виступів стендап-коміків. Вона й сама не очікувала, що самоіронія викличе такий резонанс серед глядачів і цей виступ навіть зверне увагу продюсера.

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

Весь серіал — суцільна промова перед публікою, що сповнена жартами. Тож якщо ви прагнете додати до свого виступу гумору, радимо подивитися серіал.

Виступи головної героїні від серії до серії показують, у які ситуації може потрапити спікер. Тож ви будете готові до кожної з них. Гарний приклад однієї з них: важка публіка під час виступу в Лас-Вегасі.

Ларрі Краун / Larry Crowne (2011)

Фільм з Томом Генксом у головній ролі. Він втілив у життя образ Ларрі Крауна — колишнього військового моряка, що зараз працює менеджером у великій компанії. Його скорочують через відсутність освіти. За порадою друга він вступає до університету. Там він знайомиться з дивовижною професоркою ораторського мистецтва Мерседес Тено (її зіграла Джулія Робертс).

Чим фільм допоможе в публічних виступах:

На заняттях Мерседес розповідає багато цікавих методик, що допоможуть покращити свої виступи. Наприклад: практика імпровізаційних виступів. Окресліть тему, про яку ви точно можете щось розповісти: «Розкажіть про те, що ви вмієте робити, або про свою попередню роботу. Ще краще, якщо ви будете розповідати це комусь із своїх близьких, щоб практикувати виступи перед публікою.»


Також ви зрозумієте, як правильно розставляти паузи у промові для якісного візуального контакту з аудиторією.

Ми поділилися з вами невеликою частиною тих фільмів, що допоможуть покращити свої публічні виступи. Сподіваємося, що ви знайдете в них багато корисної інформації та натхнення.

Знято! Всім дякуємо, зйомку завершено.

Отримайте свій пітч-дек, що приносить гроші, від команди професійних дизайнерів презентацій.

Дозвольте нам допомогти вам підкреслити переваги вашого продукту.

pitchdeck card reprezent

Рекомендовані статті

close-sign

Замовити пітч-дек

Дозвольте нам допомогти підкреслити переваги вашого продукту за 5 простих кроків. Ми створюємо презентації PowerPoint світового класу з 2014 року. За цей час ми працювали з 500+ клієнтами з 25 країн світу та провели 700+ презентацій.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних. Угода користувача Reprezent.

Дякуємо! Ваше звернення було отримано!
Упс! Форма, на жаль, не була надіслана. Напишіть нам на пошту
idea@reprezent.ua
Або зверніться за номером телефону
+38 099 092 8579