Від появи PowerPoint до використання AI

Час прочитання: 9 хвилин

Коли я зробив свою першу презентацію у 9-му класі, то неймовірно пишався кожною анімацією, дотепним рядком тексту і красивим фоном на кожному слайді.

Це був 2006 рік. На той момент PowerPoint виповнилось 20 з хвостиком років. Він обзавівся великою кількістю функцій, щоб такі користувачі, як я, отримали можливість проявити свої творчі здібності у роботі з презентаціями.

У кількості функцій PowerPoint криються головна проблема і головна перевага.

Проблема у тому, що на вивчення усіх функцій програми потрібно витратити багато часу. Чимало користувачів полишили ці спроби. Тому до цього часу не розуміють, що крутого можна робити у PowerPoint у 2020 році.

Головна перевага PowerPoint — завдяки великій кількості функцій можна реалізувати практично будь-яку задумку.

Можна робити гарні слайди:

Можна прототипувати сайти або додатки:

Для того, щоб це стало можливо, минули роки. 33 роки, якщо бути точним. У цій статті розкажемо про еволюцію презентацій, починаючи від створення PowerPoint і закінчуючи останніми трендами у дизайні презентацій.


1987 рік — поява PowerPoint

PowerPoint з'явився у 1987 році і створили його Боб Гаскінс і Деніс Остін. Програму спочатку задумували для Macintosh, але, всього через 3 месяці після виходу, Microsoft придбала PowerPoint за $14 млн.

PowerPoint став лідером серед програм для створення презентацій, завоював більшу частину ринку. Microsoft заробив більше $1 млрд за перші 10 років продажу PowerPoint.

Було багато спроб зробити конкурента PowerPoint. Але усі програми, які вийшли, так чи інакше були схожі на лідера. Хоча були виключення.

Для особливо допитливих, пропоную прокрутити записи цієї ТВ передачі (випуск №1, випуск №2). У цьому ТВ-шоу стартапи демонстрували свої продукти для створення презентацій. Для 1989 року дуже круто виглядає 3D анімація у Micromind Director (випуск №1, таймінг — 18:08).


2003 рік — поява Keynote

У 2003 з'явився серйозний конкурент і аналог PowerPoint — Keynote. Keynote завоював левову частку ринку за рахунок того, що створений Apple і за замовчуванням використовується на Mac.

Функціонально Keynote від PowerPoint відрізняється лише інтерфейсом.


2009 рік — поява Prezi

У 2009 році з'явився новий серйозний конкурент родом з Будапешта — стартап Prezi. Prezi пропонував цілком інший підхід до створення презентацій, який завоював любов величезної кількості користувачів.

У PowerPoint робота побудована на тому, що у вас показується слайд за слайдом. Слайди не завжди пов'язані між собою переходами і можуть виглядати статично. У Prezi у вас було величезне полотно, на якому ви розміщували контент (текст, зображення, відео). Під час демонстрації камера плавно рухалась від одної області контенту до іншої, іншими словами — від одного слайду до іншого.

Частина Prezi презентації, яку ми робили для одного з наших клієнтів

На кожній лекції, де ми показуємо Prezi презентації, ми запитуємо: «Яку відмінність Prezi від PowerPoint ви бачите?». Більшість відповідей звучать так: «Prezi виглядає динамічніше», «Виглядає інтерактивно і ефектно».

Далі ми ставимо питання «Чи можна зробити таку ж презентацію у PowerPoint?». І тут думки розділяються: багато хто думає, що це неможливо. Дехто відповідає, що можна, але буде складно. І лише декілька людей можуть ствердно кивнути. Далі ми дізнаємось правильну відповідь.

2013–2014 рр. — поява онлайн-інструментів: Slides.com, Slidebean

У ті роки багато світових компаній активно переводили внутрішню комунікацію в онлайн. Крім цього, стартапи постійно намагались шукати клієнтів на нових ринках, а малий і середній бізнес з усього світу активніше залучав до роботи фрілансерів. Така глобалізація стала відмінною передумовою для появи онлайн-інструментів зі створення презентацій.

Slides.com — дозволяє зробити презентацію онлайн і надіслати лінк на цю презентацію іншій людині. Така презентація буде без проблем відображатися у браузері на будь-якому пристрої. Варто відмітити, що у PowerPoint трансформація в онлайн відбувається до цього часу і зі змінним успіхом.

Ми не помічали, щоб Slides.com набрав суперпопулярність. Але інструмент зроблений зрозуміло: працює швидко і має простий інтерфейс. У компанії сформуровалась своя ЦА — розробники.

Slidebean — ще один онлайн-інструмент з великою кількістю шаблонів. До цього часу ЦА компанії — стартапи. Весь маркетинг і більшість шаблонів заточені під фаундерів стартапів. Slidebean запропонував метод роботи над презентаціями, де ви тільки вказуєте, які вам потрібні картинки і текст на слайдах, а для вас підбираєтся відповідний шаблон.

Крім Slides.com і Slidebean, у ті роки з'вилась і велика кількість інших подібних інструментів, але ми відмітимо лише ці два, оскільки у майбутньому вони намагатимуться наздогнати PowerPoint і запропонують цікавий функціонал.


2015 рік — оновлення PowerPoint: Morph, Zoom, Design Ideas

У той рік Microsoft вирішили вбити багато зайців одночасно: Prezi, погану анімацію у PowerPoint і непривабливі слайди. У цілому спробу зараховано.

PowerPoint Zoom — функція, яка дозволяла з легкістю робити нелінійні презентації. З'явилась можливість налаштовува такі ж переходи як в Prezi — від загального до деталей.

Функція Zoom знаходиться у вкладці Вставка

Design Ideas — автоматизує роботу з простенькими слайдами і пропонує варіанти дизайну слайдів.

З роками ця функція стає «розумнішою» і працює краще. Наприклад, Design Ideas може підбирати картинки або відео для фону, базуючись на тексті на слайді.

Функція Design Ideas знаходиться у вкладці Конструктор

PowerPoint Morph — перехід між слайдами, який автоматично анімує один і той же об'єкт у двох різних станах. Іншими словами, якщо на першому слайді жовте коло стоїть зліва, а на другому слайді — справа і вже зеленого кольору, то PowerPoint автоматично налаштує плавну зміну стану кола.


Morph (укр. Трансформація) знаходиться у вкладці Переходи

Завдяки Morph можна швидко і круто анімувати слайди. Команда Reprezent зробила безкоштовну електронну книгу з великою кількістю прикладів використання Morph.

Приклади, які можна покроково повторити у Морфбуці

Плавна акуратна анімація була і буде у тренді, у якому б інструменті ви б її не створювали.

2017 рік — поява Ludus.one

Появу цього інструменту можна охарактеризувати як «яскравий старт і тьмяний фініш». Ludus.one зробили цікавий онлайн-інструмент, який за функціоналом був чимось среднім між PowerPoint і Photoshop, чого так не вистачало багатьом дизайнерам. Крім цього, була прикольна анімація, легко можна було вбудовувати 3D об'єкти і відео з інших сайтів.

Останнім часом активностей і новин від цього інструменту практично немає.


2018 рік — PowerPoint починає підтримувати 3D об'єкти

Використання 3D — тренд у графічному дизайні в останні роки. Microsoft активно влився у цей тренд, випустив Paint 3D. Пізніше 3D об'єкти стали підтримувати інші продукти Microsoft, включаючи PowerPoint

У вкладці Вставка доступна бібліотека стандартних 3D-об'єктів. Також можна завантажити свої


2020 рік — у тренді автоматизація і допомога спікерам

Допомога спікерам у PowerPoint виражені у двох функціях — субтитри для виступу (Live Subtitles) і асистент для репетицій (Presenter Coach).

Live Subtitles по ходу створює субтитри. При цьому одразу можна переводити промову. Корисна функція, якщо ви виступаєте перед аудиторією, де потрібно потурбуватися про інклюзивність. Субтитри можуть стати в нагоді і для онлайн-виступів. Наприклад, ви проводите zoom мітинг російською у своїй компанії, де присутня колега з іншої країни. Можете вмикати автоматичні субтитри з перекладом з російської на англійську і тоді іноземна колега також зможе взяти участь.

Увімкнути і налаштувати субтитри можна у вкладці Показ слайдів.

Функція Presenter Coach доступна тільки для англійської веб-версії PowerPoint. Вона допомагає провести репетицію промови: PowerPoint покаже статистику за темпом мовлення, підкаже, як часто ви використовували слова-паразити або sensitive phrases.

Такий дашборд вам покаже Presenter Coach після репетиції

Ми пам'ятаємо, що функція Design Ideas у PowerPoint з'явилась у 2015 році. Команда Microsoft не перша, хто замислився про автоматизацію роботи над слайдами.

За останні 5 років з'явилось чимало стартапів, які рухаються у цьому напрямку:


Beautiful.ai
працює з великою базою смарт-шаблонів, які непогано підлаштовуються під слайди з невеликою кількістю контенту. Інструмент практично марний для слайдів зі складними схемами і великою кількістю тексту.

Slidebean AI — додаткова функція у Slidebean, яка одним кліком може змінити вигляд (композицію, кольори, шрифти) для усіх слайдів презентації.


Deckrobot.com
— з'явився всього кілька років назад і доступний тільки для корпоративних клієнтів, готових одразу купити велику кількість ліцензій. Заточений під консалтингові компанії і банківський сектор, де важливий не дизайн, а контент. У консалтингових компаніях зазвичай потрібно вирівнювати велику кількість контенту на величезній кількості слайдів. Перевага цього продукту у тому, що створений для PowerPoint (нещодавно, мабуть, з'явились аналогічні продукти для Keynote і Google Slides). Наскільки помітно з сайту, команда розробників знаходиться у Києві.

На горизонті з'являється усе більше компаній, які обіцяють тотальну автоматизацію роботи з презентаціями. Я мигцем побачив декілька компаній (Pastila.io, Presentations.ai, Projector.com), але незрозуміло, що унікального вони хочуть запропонувати ринку.

Можливо, через декілька років у когось дійсно вийде чудово автоматизувати дизайн презентацій.

Але поки автоматизація далека від ідеалу, і найбільшу креативну свободу вам як і раніше пропонує PowerPoint останньої версії.

Онлайн-курс по PowerPoint

16 відео-уроків, від 1200 гривень. Онлайн-курс по дизайну презентацій в PowerPoint. Вивчіть PowerPoint раз і назавжди!


Отримайте свій пітч-дек, що приносить гроші, від команди професійних дизайнерів презентацій.

Дозвольте нам допомогти вам підкреслити переваги вашого продукту.

pitchdeck card reprezent

Рекомендовані статті

close-sign

Замовити пітч-дек

Дозвольте нам допомогти підкреслити переваги вашого продукту за 5 простих кроків. Ми створюємо презентації PowerPoint світового класу з 2014 року. За цей час ми працювали з 500+ клієнтами з 25 країн світу та провели 700+ презентацій.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних. Угода користувача Reprezent.

Дякуємо! Ваше звернення було отримано!
Упс! Форма, на жаль, не була надіслана. Напишіть нам на пошту
idea@reprezent.ua
Або зверніться за номером телефону
+38 099 092 8579