Ресурси, які зроблять вашу презентацію особливою

Старомодні й монотонні презентації — це показник того, що цим презентаціям приділили недостатньо часу. А ще це говорить про перемогу лінощів над людиною. Я зробив цю презентацію, щоб вирішити обидві проблеми.

Усі посилання на ресурси будуть доступні в статті. У ній знайдеться ще кілька, які не ввійшли до презентації. Можна не тільки прочитати про ресурси, а й розповісти про них, поділившись презентацією з друзями або колегами.

Поїхали!

Стаття і посилання на ресурси

§ 1. Структура

Будуємо майндмепи

  • XMind — одна з найпопулярніших програм для створення майндмепів. Є безкоштовна версія для ПК. Можна придбати й преміум, але в цьому немає особливої потреби. Цілком вистачає і лайт-версії. Зручно, просто, ефективно.
  • MindMeister — професійна програма для побудови майндмепів. У ній можна працювати над структурою в команді.

Чому саме майндмепи? Вони дозволяють побачити структуру загалом і зосередитися на кожному її елементі, не відволікаючись і не втрачаючи курс, за яким просувається ваша презентація.

Пишемо текст, ідеї і тези для виступу

Для цього завдання цілком підійде Word або Google Documents для тих, кому зручніше працювати в них. Однак, якщо ви шукаєте альтернативи старим перевіреним способам, то вони є:

  • Evernote — цей додаток створює замітки з тексту, зображень та інших мультимедійних файлів. Записи синхронізуються на всіх пристроях. Можете ділитися з колегами та коментувати.
  • OneNote — це записна книжка. Можна робити нотатки в будь-якій формі, малювати й додавати зображення. Є можливість спільної роботи.

§ 2. Дизайн

Учимося малювати сторіборди

Тут вам не обов'язково використовувати ресурси.

Хоча один стане в нагоді. Це папір з олівцем. Вам не потрібно бути професійним художником. Правду кажучи, зовсім не потрібно бути художником. Сторіборди створені для економії часу: перед відкриттям PowerPoint ви вже знаєте, які ілюстрації вам потрібні, як ви розмістите текст і скільки у вас буде слайдів. На етапі дизайну іноді хочеться щось змінити, і не страшно, якщо результат буде відрізнятися від сторіборду. Головне, що у вас є відправна точка, ваш прототип — сторіборд.

Приклади сторібордів:


Шукаємо картинки та фото

  • Flickr — величезна фотогалерея з мільйонами зображень для ваших слайдів. Зручний пошук і безліч відповідних варіантів. Безкоштовний і платний контент.
  • Pixabay — зображення і відео на будь-який смак. Зручний розширений пошук допоможе відкинути непотрібні варіанти. Безкоштовно.
  • Shutterstock — ще одна база зображень. Віднедавна додано функцію пошуку по картинці. Тобто ви завантажуєте фото слона, а програма знаходить схожі фотографії слонів в інтернеті. Дуже зручно, радимо додати сайт у «Вибране».
  • Unsplash — тут зібрані мальовничі й надихаючі фотографії із високою роздільною здатністю, створені об'єктивом професійних фотографів. Можна шукати за категоріями.

Підвищуємо роздільну здатність зображень

TinEye— це інструмент, який підвищує якість ваших зображень. Усе просто: завантажуєте ілюстрацію з поганою якістю, а сервіс добирає таку ж, але з хорошою. Якщо відповідний варіант знайдений, зберігаєте його — і вуаля! Чудовий інструмент.

Але пам'ятайте, що ви заощадите багато часу, якщо відразу будете шукати гарне зображення.

Добираємо шрифти

  • Fontstorage — велика база безкоштовних шрифтів. На головній сторінці відразу пропонується вибрати один із 4 типів шрифтів (без засічок, із засічками, декоративні, моноширинні), якщо ви заздалегідь знаєте, що шукаєте. Рядок пошуку дозволяє шукати й за назвою.
  • Fontsquirrel — цей ресурс більше люблять. Мабуть, завдяки тому, що в нього аж надто деталізований фільтр, чи, можливо, через його зручності. Обидва ці факти вірні. Радимо шукати надихаючі шрифти й на цьому ресурсі теж.
  • Google Fonts — тут ви знайдете багато свіжих і стильних шрифтів. Зручний і простий інтерфейс полегшить пошук, а додаткові опції дозволять протестувати шрифт у «польових умовах» ще до скачування. Великий вибір на будь-який смак.

Поєднуємо кольори

Adobe Color CC and Coolors — два зручних у використанні сайти, які самі добирають гарні поєднання кольорів і дозволяють створити свої. А у вкладці Explore можна підглянути вже готові гами від інших користувачів.

Вибираємо іконки

  • Iconfinder— це 2 мільйони іконок на будь-який смак і колір. Просто вводимо запит у поле для пошуку та вибираємо. Зліва є зручний фільтр, де ви задаєте необхідні параметри — від формату іконки до її фону. Багато разів виручав. Раджу.
  • Flaticon — тут майже в 4 рази менше іконок, однак ми пам'ятаємо, що якість є важливішою за кількість. Принаймні в дизайні слайдів. І на цьому ресурсі якість дійсно вражає. Задаємо запит, виставляємо фільтр згідно з нашими побажаннями. Є як безкоштовні, так і платні варіанти (Selection та Premium), а також можливість вибрати фон. Коли ви відкриваєте відповідну іконку, можете вибрати формат, колір і розмір. Це дуже зручно.
  • Freepik — багато цікавих і стильних варіантів іконок, фотографій і векторних зображень. Є розбивка за категоріями.

Покращуємо схеми й діаграми

Diagrammer — ресурс від однієї із провідних компаній у сфері створення презентацій. Це вбудована в сайт база зрозумілих і привабливих схем, які легко можуть замінити стандартні шаблони PowerPoint. А найприємніше — ви завантажуєте схеми у форматі .pptx, відкриваєте їх у PowerPoint і підставляєте свою інформацію. Жодних витрат часу на «малювання» схем. Уже все зроблено за вас.


У пошуках натхнення

  • Morphbook— електронне видання з численними прикладами та порадами, як зробити презентацію успішнішою і привабливішою. Наша авторська розробка.
  • SlideShare — найбільша в інтернеті онлайн-галерея слайдів. Тут є все: як треба робити та як не треба, короткі презентації і великі на понад 100 слайдів, рубрики, які вас цікавлять або не цікавлять, але там теж є чому повчитися.
  • Pinterest — соціальна мережа, де ви можете завантажувати, ділитися й зберігати статті, рецепти, зображення та будь-які ідеї, починаючи від кулінарії і закінчуючи графічним дизайном.

3. Виступ


Репетируємо промову

  • Pitcherific — будує вашу промову прямо в браузері й допомагає створити шаблон відповідно до теми презентації. Є можливість обмежити час виступу та виставити таймер.

Залучаємо аудиторію

  • Sli.do — сервіс, який дозволяє аудиторії ставити питання спікеру, використовуючи sms-повідомлення в мобільному додатку. У такий спосіб у тому випадку, якщо час виступу є обмеженим, спікер може відповісти лише на найактуальніші питання. Також є можливість дізнатися думку аудиторії про презентацію і вивести її на екран. Для слухачів цей додаток за рахунок підтримки режиму інкогніто вирішує проблему нерішучості поставити запитання або висловити думку про виступ.
  • Zoho Show Time — за допомогою додатка аудиторія відзначає слайди, які сподобалися, бере участь в опитуваннях і залишає фідбеки. Аналітика додатка підраховує, скільки часу приділили кожному слайдові й показує загальний рейтинг оцінок презентації. При відповідях на запитання аудиторії, презентер може виділяти основні моменти маркером на слайді. Додаток працює з форматами PowerPoint та PDF. Безкоштовно.

Дивимося хороші виступи

  • TED — найбільший конференц-простір у світі. Тут виступають всі — професійні оратори, бізнесмени, політики, лікарі та прості люди, які хочуть розповісти свою унікальну історію. TED знають, мабуть, усі. Якщо ви ще не ні — поспішайте на ted.com.
  • Toastmasters i— міжнародна некомерційна освітня організація, метою якої є розвиток у її членів навичок спілкування, публічних виступів і лідерства. Ця організація проводить чемпіонати світу з публічних виступів, перемога в яких є головним трофеєм у цій області. Але нам важливі не трофеї, а промови. І, повірте, там є в кого повчитися. У спікерів можна «підглянути» манери, жести й способи вираження думок. Можливо, ви знайдете цікаві прийоми, які доповнять ваш стиль виступу. До речі, ви також можете відвідувати клуби Toastmasters, список яких доступний тут.

Ось і все

Збережіть цей список або цю статтю. І життя стане простішим. Хоча б та його частина, яку ви витрачаєте на презентації.


Незабутніх слайдів і надихаючих виступів!

Калейдоскоп слайдів

Це 7-ми денний безкоштовний онлайн-марафон про презентації. Він допоможе як прокачати смак у дизайні в цілому, так і зберігати свій інструментарій конкретними прийомами для слайдів.

Марафон проходить у Telegram та email


Отримайте свій пітч-дек, що приносить гроші, від команди професійних дизайнерів презентацій.

Дозвольте нам допомогти вам підкреслити переваги вашого продукту.

pitchdeck card reprezent

Рекомендовані статті

close-sign

Замовити пітч-дек

Дозвольте нам допомогти підкреслити переваги вашого продукту за 5 простих кроків. Ми створюємо презентації PowerPoint світового класу з 2014 року. За цей час ми працювали з 500+ клієнтами з 25 країн світу та провели 700+ презентацій.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних. Угода користувача Reprezent.

Дякуємо! Ваше звернення було отримано!
Упс! Форма, на жаль, не була надіслана. Напишіть нам на пошту
idea@reprezent.ua
Або зверніться за номером телефону
+38 099 092 8579