Сторіборди

Більшість презентацій, а разом із ними й глядачів страждають від типових помилок:

• банальні візуальні рішення на слайдах;
• купа тексту, яку доречніше було б візуалізувати.
У цій статті зосередимося на цих двох типових помилках.

У декого з креативом і ідеями краще, в іншого — гірше, а цікаві ідеї візуалізацій на слайдах часто вимагають часу. Є інструмент, який дозволяє продумати слайди наперед і знайти цікаві рішення ще до того, як ви відкрили PowerPoint (або іншу програму для створення презентацій). Цей інструмент зветься сторіборд — замальовка слайдів від руки на папері.

Далі ми розповімо:
• який внесок зробили сторіборди у створення наших із вами улюблених мультфільмів;
• як вони можуть допомогти нам робити круті презентації;
• який вони мають вигляд.


1. Роль сторібордів у створенні диснеївських мультфільмів

Деякі з відомих мультфільмів The Walt Disney Company

Цілі покоління людей виросли й будуть рости на диснеївських мультфільмах. Із1923 року компанія Волта Діснея знімає мультики із цікавим сюжетом і гарною відмальовкою. Такі мультфільми створюються роками, під час їхнього створення сюжет може кілька разів змінитися, щоб глядач з інтересом дивився їх від початку до кінця.

Спочатку повністю відмалювати мультфільм, а потім змінювати його сценарій — витратно й нерозумно, така робота буде марною. Набагато логічніше створити чернетку, обговорити її зі сценаристами, а потім малювати вже набіло, справді ж?

Здається, наче все вірно, але в житті трапляється інакше. Приклад зі світу презентацій: усю ніч розробляєте слайди для шефа, а вранці дізнаєтеся, що в нього був зовсім інший сюжет у голові.


У студії Діснея вирішили цю проблему давним-давно. Щоб не витрачати кожен раз ресурси на перемальовування незатверджених сцен, вони запровадили сторіборди — візуалізації сценарію без особливої деталізації.


Ми не пишемо історії, ми малюємо їх

— Волт Дісней

Сторіборду зазвичай вистачає, щоб сценаристи змогли пройтися по кадрах мультфільму й побачити, чого йому може бракувати, який сюжетний твіст варто змінити або якого персонажа додати. Цікава документалка про сторіборди →

Сторіборди до мультфільму Алладін

Сторіборд виявився незамінним інструментом для створення мультфільмів. Пізніше його стали використовувати й інші кіностудії, наприклад Pixar.

Сторіборд до мультфільму «Вперед і вгору» від студії Pixar

Також cторіборди застосовуються у виробництві фільмів і реклами. Значно легше продати ідею рекламного ролика клієнтові не на словах, а за допомогою намальованих кадрів майбутнього відеоряду.

Ми часто використовуємо сторіборди при створенні презентацій і радимо їх усім.


2. Як сторіборди допомагають робити круті презентації

Продумуйте вашу презентацію ще до того, як ви відкрили PowerPoint / Prezi / Keynote та створили перший слайд

Почніть із того, щоб визначити, який текст повинен відображатися на слайдах і що з нього можна візуалізувати. Текст на слайдах — це не повторення вашої мови. Усе, що знаходиться на слайді, має вас доповнювати, а не замінювати.

Такой текст будет оставаться на слайдах, либо заменяться релевантными визуализациями.

Потім беремо ручку/олівець, аркуш паперу та починаємо замальовувати слайди. Сторіборд не має бути відмальованим суперакуратно, головне — щоб ви могли пояснити колезі, що планується на слайдах.

Мій сторіборд до презентації про компанію S2Go (назва компанії змінена для статті).
Я — один із недизайнерів у Reprezent, наші дизайнери малюють сторіборди набагато професійніше :)
Але навіть цей сторіборд можна обговорювати з колегами — завдяки йому зрозуміло, що де буде

Коли ми маємо такі замальовки, це суттєво економить наш дорогоцінний час. Адже тепер не треба тримати все в голові. Із готовими замальовками можна набагато швидше знайти іконки в інтернеті або ж намалювати їх вручну.

Є й інший аспект роботи з презентаціями — багато хто звик для візуалізації тексту на слайді використовувати рішення, які завжди застосовували й раніше, або першу ідею, яка спала на думку. Намалювавши декілька варіантів одного слайда, можна відразу їх порівняти та вибрати, який краще підходить.


Сторіборди допомагають уникнути банальних ідей візуалізацій на слайдах

На лекціях і воркшопах ми пропонуємо вправу: кожному учасникові придумати п'ять варіантів візуалізації слайда з текстом «У нашій компанії 5 офісів у різних містах України».

На завдання дається три хвилини, і потім ми дивимося, скільки виходить унікальних варіантів. Зазвичай їх 15–20. Навіть за три хвилини брейншторму можна придумати цікавий слайд.

Практичне завдання

Спробуйте засікти три хвилини та самостійно намалювати 5 варіантів того, який вигляд може мати слайд із текстом «У нашій компанії 5 офісів в Україні (Київ, Харків, Одеса, Львів, Миколаїв)». Найперше, що спадає на думку — намалювати карту й на ній точками показати розміщення офісів. Або ж залишити просто список із 5-ти міст. Ці варіанти найчастіше підходять, але вони — банальні. Поки залиште їх осторонь. Спробуйте замалювати 5 інших цікавих рішень і можете поділитися своїми замальовками в коментарях до статті. Давайте поглянемо, скільки вийде унікальних варіантів одного слайда серед читачів цієї статті.


3. Приклади сторібордів


Нижче кілька прикладів того, який вигляд мають слайди на сторібордах, а який — у готовому вигляді. У процесі втілення дизайну елементи, звичайно ж, можуть змінюватися. Але найчастіше в сторіборді вже показано, який саме вигляд матимуть іконки, які потрібні фотографії, де буде знаходитися текст або числа, на які хочемо звернути увагу.

Приклад сторіборда для презентації компанії. На сторіборді уже зрозуміло, де які елементи будуть використовуватися
Видно, що розкадрування і дизайн майже не відрізняються.

Сторіборд пітч дека для стартапа WainApp
Дизайн пітч дека для стартапа WainApp

Ми вже знаємо, де шукати якісні матеріали. Із готовим сторібордом просто шукаємо іконки, картинки, стежимо, щоб вони всі були в одній стилістиці, і вставляємо їх у презентацію.

Обговорюйте презентацію на етапі сторіборду

Ми часто робимо презентації для спікерів. Для конференції TEDxKyiv це в середньому 8–10 презентацій, які необхідно підготувати протягом двох-трьох днів. У ситуаціях, де презентацію побачать щонайменше 500 осіб у залі, немає права на помилку.

Тому на репетиціях ми завжди замальовуємо сторіборд, ґрунтуючись на промові спікера, а в процесі замальовки намагаємося віднайти такі візуалізації, які будуть доповнювати спікера та його ідею. Після того, як замальовка слайдів готова, разом зі спікером узгоджуємо візуалізації, вносимо правки й тільки тоді приступаємо до дизайну.

Такий процес чудово підійде для всіх, хто робить презентації не для свого виступу, а для виступу іншої особи.

Сторіборд презентації до виступу Андрія Баумейстера на TEDxKyiv'16.
Сторіборд був намальований під час репетиції, узгоджений зі спікером, і пізніше була зроблена презентація за ніч перед виступом

А хтось із вас уже використовує сторіборди? Поділіться враженнями в коментарях до статті.

Додаткові матеріали


Міні-документалка про сторіборди: https://www.youtube.com/watch?v=BSOJiSUI0z8
Стаття по сторіборди від Pixar: https://www.scribd.com/document/674516692/PIXAR-StoryBoard-Example
Блог Гарра Рейнольдса:  http://www.presentationzen.com/presentationzen/2014/05/storyboarding-the-art-of-finding-your-story.html

Отримайте свій пітч-дек, що приносить гроші, від команди професійних дизайнерів презентацій.

Дозвольте нам допомогти вам підкреслити переваги вашого продукту.

pitchdeck card reprezent

Рекомендовані статті

close-sign

Замовити пітч-дек

Дозвольте нам допомогти підкреслити переваги вашого продукту за 5 простих кроків. Ми створюємо презентації PowerPoint світового класу з 2014 року. За цей час ми працювали з 500+ клієнтами з 25 країн світу та провели 700+ презентацій.

Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних. Угода користувача Reprezent.

Дякуємо! Ваше звернення було отримано!
Упс! Форма, на жаль, не була надіслана. Напишіть нам на пошту
idea@reprezent.ua
Або зверніться за номером телефону
+38 099 092 8579